Cameo 4 vs Cameo 5

Cameo 4 vs Cameo 5

Wat is het verschil tussen de Silhouette Cameo 4 en de Silhouette Cameo 5?

Is jouw plotter echt aan vervanging toe of ben jij toe aan een geüpgrade versie? Silhouette heeft in de crafters summit 2023 bekend gemaakt dat er een nieuwe Cameo plotter uitgebracht wordt en daarnaast ook een Portrait 4 en een Curio 2 flatbed. 

Terug naar de Cameo 5. De langverwachte geüpgrade plotter, meer dan 4 jaar nadat de Cameo 4 uitkwam is hij daar eindelijk. Achter de schermen bij Silhouette hebben ze niet uit hun neus zitten eten en gelukkig is het wachten niet voor niets geweest want de Cameo 5 heeft een hoop nieuwe opties en verbeteringen te opzichte van voorgaande modellen. 

Nieuwe technologieën 

Silhoutte heeft namelijk wel drie nieuwe technologieën ontwikkeld die enkel op de nieuw uitgebrachte machines, de Silhouette Cameo 5, Silhouette cameo 5 plus, Silhouette Portrait 4 en de Silhouette Curio 2 zijn toegepast!

Silhouette New Architecture (SNA)
Dit is in feite Silhouette's kijk op het opnieuw ontwerpen en opnieuw ontwerpen van de nieuwe generatie snijmachines en het zorgt voor een stillere werking, hogere snelheden en meer precisie.

Elektrostatische "ES"-technologie
Een gepatenteerde technologie, door middel van een elektrostatische basis die wordt aangedreven door de snijmachine zelf om statische elektriciteit te genereren maakt deze mat het makkelijker om kwetsbare materialen zoals papier op hun plaats te houden tijdens het snijden.
 Met deze aanvullende accessoire heb je niet perse de zelfklevende snijmat meer nodig, al is dit nog steeds mogelijk!

Intelligent Path Technology (IPT) 
Dit is een instelling in de Silhouette Studio-software waarmee de software de snijvolgorde van de snijpaden verbeterd en zo de beste kwaliteit en een meer nauwkeurige snede creëert. 

Cameo 4 vs. Cameo 5 

Welke moet je nu kiezen? De Silhouette Cameo 4 of de Silhouette Cameo 5? De nieuwe technologieën zijn natuurlijk al een duwtje richting de Cameo 5 maar zijn dat dan de enige voordelen? Zeker niet! Beide machines zijn geweldige kwaliteit en bieden vele opties. De Cameo 5 bied dezelfde opties die je in de Cameo 4 al terugziet en zelfs nog meer!

Electrische tools

Zowel bij de Cameo 4 als de Cameo 5 zijn de toolhouders hetzelfde ingericht, houder 1 aan de linkerkant blijft de standaard toolhouder en houder 2 aan de rechterkant de speciale toolhouder. Bij de Cameo 5 is de speciale toolhouder voorzien van een magnetische voeding voor powertools. De hiervoor nieuw uitgebrachte tools zijn de heat pen (voor bijvoorbeeld hot foil), de embossing tool en de pen houder. De optionele pen houder voor wagen 2 betekent dat de mogelijkheid om te schetsen en knippen of schetsen met meerdere kleuren terug is - een functie die zeer geliefd is in de CAMEO 3 en ontbreekt in de CAMEO 4.

Je kunt CAMEO 4-gereedschappen gebruiken in de CAMEO 5-machines maar het elektrische gereedschap van CAMEO 5 werkt NIET in de machines van CAMEO 4 of eerdere modellen. 

Rolhouder

De Silhouette CAMEO 5 heeft geen ingebouwde rolinvoer meer maar deze is terug afneembaar. De ingebouwde rolinvoer van de Silhouette Cameo 4 werdt ervaren als een minder stevige rolinvoer waardoor dit wederom een verbetering is in de Cameo 5.

Geluid en snelheid 

De tandwielstructuur en het chassis van de Cameo 5 zijn veranderd (als onderdeel van de SNA) en dit heeft in grote mate bijgedragen aan de geluidsreductie, de grotere kracht en de hogere snelheidsmogelijkheden.

Bij maximale snelheden kan de Cameo 5 snijden met een snelheid van 400 mm/s, vergeleken met de Cameo 4 die een snijsnelheid heeft van 300 mm/s is dat een snelheidstoename van 133% vergeleken met het vorige model.

Daarnaast heeft deze aanpassing er voor gezorgd dat de Cameo 5 een hogere drukkracht heeft, vergeleken met de Cameo 4 is de Cameo 5 143% krachtiger.

De Cameo 5 is een stuk stiller dan iedere andere Silhouette machine, zelfs stiller dan plotters van Cricut, Brother of Loklik. Het decibelbereik is 26,11 tot 62,7 dB, dit is aanzienlijk lager dan de Cameo 4 die een minimum dB rond de 75 of 80 dB heeft.

De kenmerken van de Cameo 5

- Powered toolhouder
- Automatisch dwarssnijden met de AutoBlade (geen crosscut achteraan)
- Nieuw versterkte rollfeeder om langer materiaal zonder mat makkelijk te snijden
- Afneembare rolinvoer opnieuw ontworpen behuizing
- Stillere werking, decibelbereik van de cameo 5 is 26,11 tot 62,7 db.
- Elektrostatische mat​ (optionele accessoire)
- Verstelbare klemmen (pinchers) met verbeterde grijpkracht en mogelijkheid om de positie aan te passen
- Verbeterde registratiemarkeringen voor print- en snijopdrachten
- Soepel openende dekselarchitectuur
- Volledige snijbreedte van 12 inch
- Snijd tot 16 voet lang
- Matloze snijmogelijkheden ​
- 3 mm hoogtespeling voor dikkere materialen
- Automatische gereedschapsdetectie​
- Draadloos snijden met Bluetooth®-connectiviteit​
- Compatibel met PixScan™
- Aangestuurd door Silhouette Studio®, waardoor u onbeperkte ontwerpopties heeft om uw projecten aan te passen
- Kleinere voetafdruk dan CAMEO 4
- Noodstop
- Verhoogde snijprecisie met IPT-technologie
- 133% Sneller vergeleken met C4 
- 143% hogere kracht
 
- Mogelijkheid om materialen van 4,25"-12" te snijden zonder mat
- Taak herhalen knop
- Bluetooth- en USB-compatibel (USB niet inbegrepen)

Al met al bied de Cameo 5 dus een behoorlijk aantal nieuwe en verbeterde opties en technologieën. Daarnaast zal e Cameo 4 in de loop der tijd niet meer nieuw geproduceerd worden en worden deze enkel nog verkocht zolang de voorraad van Silhouette strekt.

Terug naar blog