Poedercoat Tumbler Etsen Zonder Citristrip

Poedercoat Tumbler Etsen Zonder Citristrip

Een van de langstlopende hypes in Amerika: Tumblers etsen met Citristrip!
Helaas is Citristrip in Europa niet te verkrijgen waardoor deze hype nog geen voet gezet heeft in Europa. Tot nu! Want er is een alternatief voor Citristrip! 

Wat is Citristrip?
Citristrip is een universele afbijtgel waarmee je verflagen (zowel olie- als latexverf), email, vernis, schellak, epoxy en meer van houten, metalen en metselwerkoppervlakken kunt verwijderen. Oftewel een verfafbijtmiddel.

Wat is een poedercoat?
Poedercoaten of poederlakken is een elektrostatisch proces waarbij met een spuitpistool poeder wordt aangebracht op metaal. Tijdens het uitharden in de oven worden de poederdeeltjes door de warmte eerst vloeibaar, daarna stroperig en tenslotte uitgehard tot een mooie, duurzame coating. De poedercoat reageert net als verf op een afbijtmiddel

Alternatief Citristrip
In Europa hebben we dus geen Citristrip, maar waar een wil is is een weg! Aangezien Citristrip een verfafbijtmiddel is ben ik opzoek gegaan naar een verfafbijtmiddel met soortgelijke eigenschappen en ik kwam uit op de super afbijt van albastine, deze kun je in bijna iedere bouwmarkt kopen. En het werkt! Wel iets anders dan de Citristrip maar ook daar hebben we een oplossing voor gevonden.

Albastine super afbijt alternatief voor Citristrip bij etsen tumblers

Wat heb je nodig om een tumbler, thermoskan of ander gepoedercoat product te etsen?

 • Een product met poedercoat zoals een tumbler of thermosfles
 • Albastine Super Afbijt - bouwmarkt
 • Goede kwaliteit Schilders tape (Tesa bijvoorbeeld) - bouwmarkt
 • SiIliconen gecoat papier - Atelier het gouden ei/ Craft-a-lot
 • Transferfolie - Atelier het gouden ei/ Craft-a-lot
 • Ontsmettingsalcohol - Drogist
 • Pelhaakje - Atelier het gouden ei/ Craft-a-lot
 • Siliconen schrob spons - Action
 • Scraperite - Atelier het gouden ei/ Craft-a-lot
 • Grote ziplock zak - Action

Stappenplan etsen met Albastine Super Afbijt:

 1. Zorg dat je veilig kunt werken volgens het informatieblad van de Albastine Super Afbijt. 
 2. Neem een stuk siliconen gecoat papier (bijvoorbeeld de backing van zelfklevend vinyl) en plak hier in meerdere lagen afplaktape op ter grote van het ontwerpt wat je wilt maken. Ik heb 3 lagen Tesa afplaktape gebruikt.
 3. Snijd het design uit op de afplaktape met de plotter (stand light cardstock bij  lagen schilder tape) of snijd het design uit op vinyl met de plotter en gebruik dit als mal om het met de hand uit te snijden, verwijder wanneer je klaar bent de vinyl weer want de Albastine Super Afbijt lost ook de vinyl op.
 4. Plaats de transferfolie op de afplaktape. Nu is je design klaar.
 5. Neem het gepoedercoate product en ontvet de plek waar je het design wilt plakken met ontsmetting alcohol. 
 6. Breng het design (van afplaktape) aan op jouw project en wrijf het goed aan, vervolgens kun je de transfer weghalen. 
 7. Zorg dat alle stukken waar je niet wilt etsen goed afgeplakt zijn om te voorkomen dat de Albastine Super Afbijt hier op kan komen. 
 8. Om te voorkomen dat jouw project omrolt tijdens het proces is het verstandig iets te maken waar je het veilig op kan leggen. Ik heb een tumbler houder gemaakt door 2 kartonnen kokers aan elkaar vast te plakken.
  Tumbler houder
 9. Breng een dikke laag Albastine Super Afbijt aan op het design en zorg dat er overal een ongeveer even dikke laag op zit. 
 10. Stop jouw project in de ziplock zak en sluit deze goed, zo voorkom je dat de Afbijt droogt. Laat het project nu ongeveer 45 minuten rusten op kamertemperatuur. Let op, het kan per tumbler merk/type/kwaliteit verschillen hoeveel tijd er nodig is. 
 11. Na 45 minuten controleer je of de poedercoat al los komt door voorzichtig met een pelhaak over het design te gaan, laat de poedercoat makkelijk los dan kun je verder gaan, laat de poerdercoat nog niet makkelijk los dat heeft het nog wat langer de tijd nodig. Laat het project in dat geval nog een paar minuten rusten en test dan opnieuw met de pelhaak of de poedercoat al week genoeg is. TIP! Test op meerdere plekken om er zeker van te zijn dat de poedercoat overal week genoeg is. 
 12. Zodra de poedercoat week genoeg is kan je spoelen en schrobben. Houd jouw project met het design van afplaktape er nog op in een emmer water en scrob het alle afbijt en het grootste deel losgekomen poedercoat af met en siliconen spons (deze maakt geen krassen). ( let op, de resten horen bij het klein chemisch afval afgevoerd te worden.)Siliconen spons
 13. Verwijder de afplaktape en scrob verder tot het design klopt, je mag best wat druk zetten, de poedercoat die niet in aanraking geweest is met de afbijt zal niet loskomen met de siliconen spons. 
 14. Droog jouw project af, mogelijk heb je wat "rafelige" randjes, deze kun je strak trekken door er voorzichtig langs te schrapen met de scraperite. 

Klaar! Ja het is echt zo makkelijk! Ik heb om te testen en om bovenstaand stappenplan te schrijven gebruik gemaakt van de soft grip thermoskan van de action. 

Show jij jouw project als het klaar is?

 

Terug naar blog